DEKKATERS HOUDEN

Dekkaters in cattery's 

Je ziet het steeds minder: cattery's die eigen dekkaters hebben. De fokkers die ze wel hebben zijn uitermate zuinig op hun mannen en volledig terecht!


Het houden van één of meer open katers is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het houden zelf is makkelijk, verantwoord hier mee omgaan is iets heel anders. Bij sommige fokkers lukt het om de open katers los te laten lopen, omdat ze niet of nauwelijks sproeien, de dames op de pil staan en op deze manier welzijn en hygiène gewaarborgd kunnen worden. Dit is logischerwijs  meer uitzondering dan regel. 


Bij ons in de cattery wonen 5 ongecastreerde heren, waarvan er 4 samen wonen en 1 in onze groep met dames rondbanjert. Ze lopen ivm dat het competitieve sproeiers zijn niet los door huis. Nummero 5 heeft het drukker met knuffelen en spelen dan met denken aan reproductie: hij heeft nog geen milliliter vocht achter gelaten buiten de bak en pas daarom wat minder bij de 4 wat meer macho heren.


Uiteraard nemen wij hier een zeker "risico" mee, maar ik zie mijn katjes toch het liefst in de groep.
Redenen om katers apart te huisvesten in het kort:

  • Niet iedere fokker wíl de poezenmeiden aan de pil hebben, de pil heeft namelijk ook zijn keerzijde.
  • Het leven van een open kater binnen een groep poezen brengt de nodige frustraties met zich voort, hormonaalheid kan heftiger zijn binnen een groep als wanneer de katers alleen leven
  • Zelfs mét poezen op de pil kan een poes door de pil heen breken, krols raken en binnen een oogwenk gedekt zijn. Apart leven voorkomt dit laatste ten alle tijden.
  • Het gros, als al niet 90%, van de katers sproeien. Dit ruik je, altijd. Niet iedereen is bereid hun huishouden "op te geven" aan een open kater. Een kater houd écht geen rekening met je nieuwe tv of bankstel.


Verantwoord houderschap voeldoet aan de volgende eisen:

  •  Het verblijf minimaal 6 m2 groot
  •  Het verblijf is voorzien van écht daglicht
  •  Het verblijf is vrij van tocht en kan verwarmd worden
  •  Het verblijf heeft toevoer van verse lucht en/of mogelijkheid tot naar buiten gaan.
  •  Het verblijf word minimaal 1 a 2x per week compleet verschoond

                                                      DEKKINGEN
Ivm de aanwezigheid van meerdere katers in het dekkaterverblijf zal een dekking elders plaats moeten vinden. Met een krolse poes in de buurt zal een kater nog gepassioneerder sproeien, om haar met zijn nieuwe "aftershave" te verleiden. Ook de dekruimte zal dus hygiënisch schoon te maken moeten zijn en moet voldoen aan dezelfde eisen als het dekkaterverblijf. 

Suprelorin

Sinds een aantal jaar is er een middel op de wereld wat ik persoonlijk grandioos vind!

Suprelorin van Virbac is een soort van chemische kastratie welke ingebracht word in de vorm van een chip, in de nek van de kater. (of poes!)  Deze "chip" lost gaandeweg op en laat het middel deslorin los. Dit is een lichaamseigen stof die de hypofyse aangeeft dat er al  genoeg hormonen in het lichaam aanwezig zijn, waardoor de hypofyse stopt met aanmaken van hormonen en de kat zo tijdelijk "onvruchtbaar" word.

Een vaste werkingsduur voor dit middel is er niet, maar we gaan gemiddeld uit van 12-14 maanden voor katers, en 16-18 maanden voor poezen. 

Alternatief is het plaatsen van het staafje in het buikvet van de kat, dan zóú deze theoretisch gezien opspoorbaar en verwijderbaar kunnen zijn na een X periode. Zelf willen wij niet zo ver gaan daar plaatsing in het buikvet enkel kan met een roesje omdat dit écht pijnlijk is. Voor verwijdering geldt hetzelfde, de chip moet er uit gesneden en word dus ook enkel met een roesje gedaan.

Suprelorin werkt gemiddeld pas na 12 weken ( ervaringsdeskundig ;) ) en katten krijgen kort na het plaatsen een hormoonpiek, waarin ze even hyperseksueel zijn. Dit trekt vanzelf weer weg.

Let op: sommige fokkers zeggen dat suprelorin gegarandeerd stoppen van sproeien betekend. Niets is helaas minder waar in sommige gevallen.

Wel gaan zowel katers als poezen zich gedragen als castraat, vacht groeit, en ze komen vaak ook flink aan. Testikels van katers "krimpen".

LET OP: WIjzelf adviseren suprelorin enkel te gebruiken als een kater al eens gedekt heeft. Sommige katers die dit niet gedaan hebben, en wel een staafje kregen, dekten hierna nooit meer succesvol.


Cattery Fra Jegere Drøm / Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin